Wat doet Astrid nou..

HEILOO – Deze maand interviewt het Vrijwilligers informatiepunt Astrid van Westerop, sinds haar vroege jeugd actief bij de Spetters. Astrid verzorgt al jarenlang een deel van de trainingen van zwembad De Beeck in Bergen. Sinds kort maakt ze ook deel uit van het bestuur van de Spetters.

In 1970 werd Het Baafje geopend en de beheerder, mijnheer Bijkerk, heeft toen de Zwem- en Poloclub Heiloo opgericht. Ze herinnert zich nog dat je vroeger eerst met je voeten door een bak met koud water moest lopen. Mijnheer Bijkerk kon vanuit zijn woonhuis in de gaten houden of je je aan deze regel hield of door het rozenperkje liep.

Astrid werd lid van de vereniging toen ze 10 jaar was. Ze zwom en speelde waterpolo. Vanaf 13 jaar gaf ze zwemtraining. Ook organiseerde ze feestjes en andere activiteiten als lid van de activiteitencommissie. Vanaf haar zestiende coachte ze ook een waterpoloteam. Nadat ze er een tijdje tussenuit was geweest werd ze weer gevraagd als coach van de waterpolomeiden. Sindsdien is ze gebleven. Nu geeft ze elke maandag zwemtraining aan de trimzwemmers.

Toen vorig jaar bekend werd dat er een nieuw bestuur moest komen, heeft Astrid zich aangemeld als penningmeester. Dit lijkt het meest op haar dagelijks werk in de administratie. Ze hoort het vorige bestuur nog zeggen dat het maar weinig werk is. Vervolgens brandde een paar maanden geleden zwembad De Beeck in Bergen af, en bleek er ineens toch heel veel werk voor het nieuwe bestuur. Gelukkig zijn ze een fijn groepje die elkaar goed aanvoelen en snel op een lijn liggen. Dankzij de hulp van het bestuur van de Alkmaarse zwemclub DAW, hebben ze vrij snel weer zwemwater gevonden voor de leden van de Spetters: op de vaste maandagavond, nu in de Hoornse Vaart. Deze oplossing duurt tot mei, in de zomer kunnen ze in Het Baafje zwemmen. Astrid vindt het bestuurswerk nog steeds leuk om te doen ‘ondanks de tegenslagen die we dit jaar gehad hebben.’

Zelf zwemt ze ook nog steeds. Ze heeft eigenlijk nooit zin om te gaan, maar als ze eenmaal in het water ligt, vindt ze het heerlijk. En achteraf is ze altijd weer blij dat ze toch gezwommen heeft. ‘Zwemmen is heel leuk, goed voor al je spieren en het verbetert je conditie. Bij de Spetters zwemt een leuke gezellige groep mensen van 6 tot 80 jaar! Nieuwe leden zijn altijd welkom!’

Tekst: Roza Rood

Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo

Uitkijkpost