De geschiedenis van Z&PC Heiloo.

Op 3 juli 1970 werd de vereniging ‘Zwem- en Waterpoloclub Heiloo’, afgekort Z&PC Heiloo. In de voorbereidingen hiervan hebben dhr. Bijkerk (oud-bedrijfsleider van het Baafje) en een voorlopig bestuur (voorzitter dhr. Thomassen uit Egmond aan Zee, penningmeester Mw. S. de Vries Louter, secretaris M. Bruins, Pers en Propaganda dhr. H. Thomasse jr.) veel betekend. De heren Bijkerk en Bruins hebben de eerste trainingen op zich genomen. Om lid te worden van de club, was het verplicht om een zwemdiploma A te hebben en een jaarabonnement van het Baafje.

De contributie was in 1970:
* Aspirantleden tot 16 jaar: 24 gulden per jaar
* Werkende leden 16 tot 21 jaar: 30 gulden per jaar
* Categorie A vanaf 21 jaar: 42 gulden per jaar

Bij deze bedragen was een verzekeringspremie van 3 gulden per jaar inbegrepen. Dat jaar was er een aanbieding omdat de zwemclub halverwege het jaar begon dus iedereen kreeg 50% korting.

De clubvlag was toen een oranje vlag met daarop in, in het wit de drietand van Neptunus. Op 30 augustus 1970 werden er in het Baafje de eerste wedstrijden van de kring Noord Holland benoorden het IJ gehouden. Het voltallige kollege van B. en W. was bij deze wedstrijd aanwezig. Het jongste lid van de zwemclub Esther Burgering,bood Burgemeester mevr. Corver van Haaften een boeket bloemen aan.

In 1984 werd er aan de leden van Z&PC Heiloo gevraagd om een nieuwe naam te bedenken. Dit werd ‘de Spetters’. Helaas werd deze naam afgekeurd door de KNZB omdat dit teveel leek op de naam van een zwemclub uit Beilen, ‘Zwemclub de Spatters’. Er werd contact gezocht met zwemclub de Spatters en gevraagd of ze er problemen mee hadden dat wij onze zwemclub de naam de Spetters wilde noemen. Dit vonden zij geen probleem, waarna wij een officiële brief hebben gestuurd naar de KNZB. Daarna kregen wij toestemming om Z&PC Heiloo om te dopen in ‘Zwem- en Poloclub de Spetters’. Uit dank aan de Spatters, werd er een Spetter en Spatter kamp georganiseerd.

Op 11 juni 2005 ging de eerste website van de Spetters live. Deze was gemaakt door Roy Visser en Menno Buis.