Nieuw zwembad ???

De laatste tijd wordt er in de media veel gesproken over de toekomst van de zwembaden in de regio. Komt er een nieuw zwembad, wat is de toekomst van “Het Baafje” te Heiloo? Wat gaat er gebeuren met het zwembad de “Beeck” te Bergen, wat doet de gemeente met “de Witte Brug” te Castricum, welke activiteiten zijn er gaande in de gemeente Egmond? Tot op heden is hier nog geen duidelijkheid over, echter treft u hieronder een korte toelichting aan.

1e. Het Baafje.

In het kader van bezuinigingen van de gemeente Heiloo kwam ook zwembad ‘Het Baafje” onder vuur te liggen. Stichting “Vrienden van het Baafje” werd opgericht. Dit is een stichting die zich zuiver en alleen inzet voor het behoud van het “Baafje”. Zij zijn actief om de kosten van het Baafje te drukken door o.a. vrijwilligers in te zetten voor onderhoud, toezicht en door activiteiten te ontplooien, zodat er meer bezoekers komen en waardoor hogere inkomsten te verwachten zijn. Sinds de oprichting van deze stichting zijn er diverse activiteiten ontplooid om het zwembad rendabel te maken. Bijverwarming werd gerealiseerd. Activiteiten werden geïnitieerd en er werd meer aandacht besteedt aan reclame uitingen. Zwemclub “de Spetters” heeft er voor gezorgd dat er een drietal reclameborden van de zwemvereniging werden geplaatst in Het Baafje.

2e. Regionaal zwembad 

De gemeente Castricum en de gemeente Bergen zijn met elkaar in overleg voor een regionaal zwembad. Heiloo sloot zich daarbij aan. Na verschillende sessies stapte Bergen uit het overleg. Castricum heeft zich duidelijk uitgesproken om met de gemeente Heiloo in overleg te gaan om te bezien of er een nieuw zwembad voor beide gemeente te realiseren valt.

De zwemclub “de Spetters” is een groot voorstander voor een regionaal zwembad.  We zijn een voorstander van een zwembad die het gehele jaar open is en op een locatie die dichtbij de bewoners van Heiloo te vinden is.

3e. Zwembad Egmond. 

Intussen heeft dhr. Groot (eigenaar van hotel Zuiderduin) het initiatief genomen om zelf een zwembad te plaatsen in Egmond aan Zee. De gemeente Bergen toont hierin interesse.

Verder is er nog een actiegroep o.l.v. dhr. Henk Genet die ijvert voor een zwembad in Egmond aan Zee.

Wij, als zwemvereniging hopen dat het overleg tussen de gemeenten Castricum en Heiloo een positieve ontwikkeling door maakt en dat zal resulteren in een regionaal zwembad voor de bewoners van de gemeente Castricum en Heiloo en natuurlijk voor die verenigingen die afhankelijk zijn van goed zwemwater, hier valt te denken aan;

 1. Zwemverenigingen en daarmee wedstrijdzwemmen, waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen, onderwaterhockey
 2. Triathlonverenigingen  t.b.v. het zwemonderdeel langebaanzwemmen
 3. Duikverenigingen
 4. Brandweerkorpsen (oefeningen met water)
 5. Zwemmen t.b.v. gehandicapten
 6. Zwemactief ( zwemmen voor scholen)
 7. Aquajogging
 8. Reddingsbrigades (w.o.reddend zwemmen)
 9.  Vrij zwemmen (dit aantrekkelijk maken door o.a. disco zwemmen en andere activiteiten zoals spijkerbroekhangen )
 10. Seniorenzwemmen/ peuter c.q. kleuterzwemmen
 11. Marathonzwemmen voor      goede doelen
 12. Activiteiten voor waterscouting
 13. Activiteiten voor kanoverenigingen (b.v. het aanleren van eskimoteren) etc