BHV cursus ‘t Baafje

Afgelopen zaterdag 16 juni 2018, hadden de Spetters jaarlijkse BHV cursus. Die zoals elk jaar georganiseerd werd door Risk- Organisatie en gegeven door Willy en Stefan . Het speciale aan deze organisatie is dat ze de BHV cursus helemaal op maat voor de trainers maken. Waar wij heel blij van werden.

Praktijk

Dit jaar werd de BHV cursus voor het eerst in zwembad het Baafje gegeven, wat toch even andere koek was.
Zwembad het Baafje een buiten zwembad is met hele hoge randen, duikplank en je sneller te maken heb met onderkoeling. Wij hebben nu ook geleerd dat je in het water de onderkoeling deken kan gebruiken. Hoe krijg je iemand uit het zwembad met zo’n hoge rand?
Gewoon verband is in het zwembad niet handig, heb je een wond en wil je dat verbinden dan laten pleisters los en verband word kletsnat en zwaar,niet handig! Nu is er zelfklevende bandage. Super handig, en je kunt er mee zwemmen.
Jullie begrijpen het al, serieuze stof ,waar we ook vreselijk om hebben lachen.

Na het praktijk gedeelte in zwembad het Baafje hebben wij ons aangekleed en zijn we naar Sportcafé het Vennewater gegaan. Ans de Wit stond ons al op te wachten met koffie/thee. Na de koffie/thee begonnen wij met de herhaling. Reanimatie/mond op mond beademing, waar je tegenwoordig een heel mooi kapje voor heb gekregen en de heimlich greep.

Kramp

Wij wilde weten waarom je in het water zo snel kramp kan krijgen, Dat was een dingetje teveel van het één of te weinig van het ander.

  • Een slechte doorbloeding kan de oorzaak zijn van spierkramp
  • Bij vermoeidheid of bij uitdroging treedt spierkramp sneller op.
  • Tekort aan stoffen zoals magnesium, kalium en calcium in het bloed.
  • Bij zwemmers kan een te sterke afkoeling van de spieren een plotselinge spierkramp veroorzaken.
  • Overmaat aan alcohol en cafeïne kan de oorzaak van kramp zijn.
  • Bepaalde cholesterol verlagende medicijnen en medicijnen tegen psychoses krampen te kunnen veroorzaken.